Препорачано

Што треба да знаете пред да ангажирате дизајнер за внатрешно уредување?

Дизајнерите на ентериер се задолжени за изгледот и комоцијата во вашиот дом. Тие се одговорни за изготвување план за целокупниот изглед на просториите, избор на материјали, дизајнирање функционален распоред со што ќе добиете поголем простор. Но и покрај нивното искуство и знаење, има една работа што никогаш не треба да ја забораваат, а тоа сте вие, вашите желби и вкусови.

 

Многу е важно да имате свои идеи и замисла за тоа како сакате да изгледа вашиот дом, пред да ангажирате професионалец. Секој дизајнер прво ќе ве праша каков е вашиот начин на живот и според тоа, ќе знае како да го направи вашиот простор функционален и убав во исто време. Дизајнерите на ентериер работат напорно за да создадат простори што одговараат на вашите потреби, но исто така битно им е да одговара и на нивниот стил по кој се препознатливи.

 

Најтешкиот дел од целиот процес е да го пронајдете вистинскиот дизајнер. Затоа, најпрво истражете ги нивните претходни проекти, дознајте каков начин на живот имаат, дознајте кој е нивниот препознатлив стил, па така ќе можете да одредите дали тие би биле погодни за вас и вашиот простор.

 

Секако, треба да правите јасна разлика помеѓу дизајнер на ентериер и дизајнер за декорирање. Дизајнер на внатрешен ентериер ќе ви покаже како да го искористите физичкиот простор достапен во вашиот дом и ќе направитеневеројатна рамнотежа помеѓу функционалноста и формата. Внатрешен декоратор може да ја зголеми естетската привлечност на однапред дефинираната просторија. Многу често, дизајнерите на ентериер се исто така вешти декоратори, но тоа треба да го дознаете при самото истражување.

 

Исто така цената е фактор што има големо влијание во вашата одлука кога ангажирате дизајнер на ентериер, но важно е да знаете дека многу често, помалку искусните дизајнери кои помал обем на работа, може да ве чинат дупло повеќе заради непланирани трошоци, отколку проверена дизајнерска компанија. Покрај финансискиот дел, треба отворено да зборувате и за временската рамка, односно дизајнерот да го запазува временскиот рок за вашиот проект.

 

Потребно е вие и дизајнерот да сте во постојана комуникација и да пронајдете заеднички јазик во уредувањето, за и двете страни да бидат задаоволни од соработката.

 

Во целиот процес, најбитно е да ги следите вашите желби и идеи, а дизајнерот на ентериер сето тоа да го направи многу покомпактно, поудобно и попривлечно.