Илузија на простор: Како да го декорирате вашиот стан за да изгледа поголем

Живеењето во мал стан не значи дека треба да правите компромиси за стилот и удобноста. Со паметни стратегии за украсување, можете да создадете илузија за простор и да направите вашето пријатно живеалиште да изгледа поголемо отколку што навистина изгледа. Постојат неколку практични совети и трикови за да ја максимизираме визуелната привлечност на вашиот стан и да создадеме отворен и простран амбиент.
 

Користете светли бои:

Светлите и неутралните бои имаат магична способност да направат просторијата да се чувствува попространа. Одлучете се за нежни нијанси на бела, кремаста, пастелна или светло сива боја за вашите ѕидови, мебел и декор. Овие нијанси ја рефлектираат светлината, создавајќи отворена атмосфера која визуелно го проширува просторот. Избегнувајте да користите темни бои, бидејќи тие имаат тенденција да направат просторијата да се чувствува помала и позатворена.

 

Избор на мебел:

Кога работите со ограничен простор, изберете мебел кој служи за повеќе намени. Размислете за инвестирање во мебел што заштедува простор, како што се маси за јадење и софа кревети. Одлучете се за софи и столчиња со отворени ногарки за да создадете илузија за повеќе простор на подот.
 

Максимизирајте го вертикалниот простор:

Искористете го секој сантиметар од вертикалниот простор за да го привлечете окото нагоре и да направите просторијата да изгледа повисока. Наместете полици за книги од подот до таванот и користете ги за да ги прикажете вашите омилени книги, украсни предмети и корпи за складирање. Вертикалните линии и високите растенија исто така можат да ја издолжат визуелната висина на вашиот стан.

 

Како да го средите нередот:

Натрупаниот простор може да направи дури и најпространите станови да се делуваат тесни. Прифатете минималистички пристап за да го одржите вашиот стан организиран и без неред. Инвестирајте во паметни решенија за складирање, како што се “пловечки“ полици, полици под креветот и мултифункционален мебел со скриени прегради за да ги држите предметите подалеку од видното поле и да одржувате чист и отворен изглед.
 

Нека има светлина:

Силното осветлување е од суштинско значење за создавање илузија на поголем простор. Максимизирајте ја природната светлина со користење на проѕирни завеси или ролетни кои овозможуваат филтрирање на сончевата светлина. За вештачко осветлување, користетекомбинација од надземно осветлување, подни светилки и столни ламби кои се стратешки поставени низ целиот стан за да создадете рамномерен и привлечен сјај.

 

Создадете визуелен континуитет:

Континуитетот во декорот на вашиот стан може да помогне да се создаде чувство на кохезивност и отвореност. Користете го истиот под или слични бои низ просторот за да воспоставите визуелен проток од една област до друга. Ова ги елиминира наглите транзиции и дава илузија на поголема, поповрзана област.

 

Украсувањето на мал стан за да изгледа поголем е преку мудро искористување на светлината, бојата и просторот. Со вградување на светли и неутрални бои, поставување огледала и максимизирање на вертикалниот простор, можете да создадете илузија на попростран и попривлечен дом. Прифатете ги минималистичките принципи, инвестирајте во паметен мебел и внимавајте на нередот за да го искористите максимумот од вашата ограничена квадратура. Со овие совети и трикови, вашиот мал стан ќе стане пријатна оаза која се чувствува отворена и просторна, токму како за вашите потреби.