Како да се заштитите за време на земјотрес

За време на земјотрес секој има одговорност да ги заштити своите домови и своите семејства. 
Бидејќи никој не може со сигурност да се предвиди кога ќе се случи земјотрес, важно е да се подготвите однапред.

Ова вклучува неколку основни чекори:

Каде и да сте кога ќе започне земјотрес, веднаш засолнете се. Поместете се неколку чекори до безбедно место во близина доколку е потребно. Останете таму додека не престане тресењето.

Доколку за време на земјотрес се наоѓате некаде внатре:

Останете внатре.

Спуштете се под тежок мебел како маса, биро, кревет или кој било цврст мебел.

Покријте ги главата и торзото за да спречите да бидете погодени од предмети што паѓаат.

Држете се за предметот под кој се наоѓате за да останете покриени. Бидете подготвени да се движите со предметот додека не заврши тресењето.

Ако не можете да влезете под нешто силно, или ако сте во ходник, сплескајте се или стуткајте се до внатрешниот ѕид и заштитете ги главата и вратот со рацете.

Ако сте во трговски центар, одете во најблиската продавница. Останете подалеку од прозорци и полици со тешки предмети.

Ако сте на училиште, засолнете се под маса и држете се. Бидете подалеку од прозорците.

Ако сте во инвалидска количка, заклучете ги тркалата и заштитете ги задниот дел од главата и вратот.

Доколку за време на земјотрес сте на отворено:

Останете надвор.

Одете на отворен простор подалеку од згради. Најопасно место е во близина на надворешните ѕидови.

Ако сте на преполно јавно место, закријте се таму каде што нема да ве газат.

Доколку за време на земјотрес сте во возило:

Повлечете се на безбедно место каде што не го блокирате патот. Чувајте ги патиштата чисти за возилата за спасување и за итни случаи.

Избегнувајте мостови, надвозници, подвозници, згради или што било што може да се урне.

Запрете го автомобилот и останете внатре.

Слушајте го радиото во автомобилот за инструкции од службениците за итни случаи.

Не обидувајте се да излезете од вашиот автомобил ако паднатите далноводи се преку него.

Почекајте да бидете спасени.

Поставете знак за ПОМОШ во вашиот прозорец ако ви треба помош.

ИЗБЕГНЕТЕ го следново при земјотрес:

Врати. Вратите може да се затворат и да предизвикаат повреди.

Прозорци, полици за книги, висок мебел и светлосни тела. Може да бидете повредени од скршено стакло или тешки предмети.

Лифтови. Ако сте во лифт за време на земјотрес, притиснете го копчето за секој кат и излезете што е можно поскоро.

Паднати далноводи – останете на најмалку 10 метри подалеку за да избегнете повреда.

Крајбрежје. Земјотресите можат да предизвикаат големи океански бранови наречени цунами.
Ако сте во близина на крајбрежје во област со висок ризик за време на силен земјотрес, веднаш преместете се во внатрешноста или на повисоките места и останете таму додека официјалните лица не ја прогласат областа безбедна.

По земјотрес

Останете смирени. Помогнете им на другите ако сте во можност.

Бидете подготвени за последователни потреси.

Слушајте радио или телевизија за информации од властите. Следете ги нивните упатства.

Поставете ги телефонските приемници со кабел назад во нивните лулки; повикувајте само ако ви треба итна помош.

Облечете цврсти чевли и заштитна облека за да спречите повреди од остатоци, особено скршено стакло.

Проверете го вашиот дом за структурни оштетувања и други опасности. Ако се сомневате дека вашиот дом е небезбеден, не влегувајте повторно.

Исклучете ги апаратите и скршените светла за да спречите пожар започнува кога ќе се врати напојувањето.

Останете подалеку од ѕидови од тули и оџаци бидејќи тие може да бидат оштетени или ослабени и може да се урнат за време на последователни потреси. Не користете го огништето ако вашиот оџак е оштетен бидејќи може да дојде до пожар или да се испуштат гасови.

Ако треба да го напуштите вашиот дом, земете го комплетот за итни случаи и другите основни предмети со вас. Објавете порака на јасен приказ, означувајќи каде може да се најдете. Не трошете храна или вода бидејќи снабдувањето може да биде прекинато.

Не палете кибритчиња и не вклучувајте ги прекинувачите за светло додека не се уверите дека нема истекување на гас или истурени запаливи течности. Користете фенерче за да ги проверите комуналните услуги и не исклучувајте ги освен ако не се оштетени. Гасот што истекува ќе мириса.

Ако вашиот дом е опремен со природен гас: Веднаш јавете се кај вашиот добавувач на гас за да пријавите каква било загриженост или ако почувствувате мирис на гас. Исклучете го вентилот за гас ако знаете како. Откако ќе се исклучи гасот, не го вклучувајте повторно. Само лиценциран техничар за гас може безбедно да го вклучи гасот.

Ако водата од чешма сè уште е достапна веднаш по земјотресот, наполнете ја кадата и другите контејнери во случај да се прекине снабдувањето. Ако нема проточна вода, може да има вода во резервоарот за топла вода (проверете дали водата не е жешка пред да ја допрете) и резервоарот во тоалетот (не во садот).

Не пуштајте вода во тоалетите ако се сомневате дека канализационите линии се прекинати.

Бидете внимателни со опасни материјали или излевање. Кога се сомневате, напуштете го вашиот дом.

Проверете ги вашите соседи откако ќе се погрижите за членовите на вашето семејество. Организирајте мерки за спасување ако луѓето се заробени или повикајте итна помош ако не можете безбедно да им помогнете.

Ако имате домашни миленици, обидете се да ги пронајдете и утешите. Ако треба да се евакуирате, однесете ги во претходно идентификувано засолниште за домашни миленици.

Доколку ги следите овие совети, нема простор за паника.

Поврзани блог статии