Практични совети за самостојно бојадисување на ѕидовите во вашиот дом

Сончевото и убаво време поттикнува многу луѓе да сакаат да го реновираат својот дом. На вашата листа на приоритети е да внесете малку ведрина во вашиот дом со нова боја на ѕидот. Ѕидовите се обоени, бојата се исуши, но сепак не изгледа како што сте замислиле. 

Дознајте кои се најчестите грешки при бојадисување ѕидови и како да ги избегнете.

• Избор на боја
 
Се одлучивте за одредена боја со која ќе ги обоите сите соби или само некои ѕидови. Сепак, секоја боја има безброј нијанси и вие треба да изберете која да ја купите. Општо познато е дека иста боја од ист производител може да варира од кофа до кофа, па затоа задолжително измешајте ја количината што мислите дека ќе ви биде доволна. Бојата обично изгледа поинаку кога се нанесува директно на ѕидот и се суши, па затоа е мудро да се добијат неколку примероци на нијанси и да се испробаат пред да се направи конечен избор.

• Додатоци

Кога купувате комплет за бојадисување, тоа е обично со намера да трае „засекогаш“. Ова може да го постигнете само со правилно чистење и грижа за алатките после секоја употреба. Подобро е да се инвестира во поквалитетни четки бидејќи, на пример, четката може да се распадне и да остави влакна залепени за ѕидот по бојадисувањето. Изгледа естетски лошо, а целиот труд и време што сте го вложиле се залудни. Имајте предвид и колкава површина имате намера да покриете. Класичните ваљаци се поидеални за големи површини, додека за рабови и помали површини подобро е да користите мини ваљак или потенка четка.

• Не сте ги подготвиле темелно површините

Ако не ја подготвите површината пред да бојадисувате, може да се разочарате по завршувањето. Погрижете се да ги заштитите сите рабови на ѕидовите и подот и поместете го мебелот кон средината на просторијата. Покријте ги подовите со големи најлони или стари весници и рекламни брошури, а ѕидовите покријте ги со леплива лента. Пред да нанесете боја, исчистете ги ѕидовите од сите остатоци, во спротивно бојата нема да биде добро примена. Поправете ги сите помали пукнатини и нерамнини, добро закрпете ги и избрусете ги. Потоа добро исчистете го ѕидот од прашина за да не стане видлив откако ќе се исуши бојата.

• Боење на ѕидовите

Првото нешто што многу мајстори го прават при бојадисувањето е да ги бојадисуваат рабовите и аглите на ѕидовите, а потоа почнуваат да бојадисуваат поголеми површини. Избегнувајте грутки со цедење на вишокот боја од ваљакот, инаку ѕидот ќе биде премногу влажен и насекаде ќе има ленти и боја што ќе капе. Се препорачува да се бојадиса ѕидот два пати. Многу е важно по „првата рака“ бојата добро да се исуши, по што ќе се види вистинската нијанса на ѕидот.

• Чистење после работа

Конечно ги отелотворивте сите посакувани површини, но тоа не е крајот. Потребно е правилно да се исчистат и чуваат додатните алатки. Отстранете ги заштитните ленти што ги користевте за покривање на рабовите и аглите на ѕидовите, како и оние поставени околу вратите и прозорците. Отстранете го вишокот боја од додатоците со стар весник. Оставете ги четките да седат во мешавина од вода и малку детергент или омекнувач, а потоа исплакнете ги со вода и оставете ги да се исушат со четката свртена надолу за да остане во соодветна форма. Не фрлајте ја преостанатата боја во ѓубре!

И покрај тоа што звучи како една од најлесните и наједноставните DIY работи, бојадисувањето ѕидови може да биде заморно. Ако не сте искусни или немате трпение за оваа работа, ангажирањето услуги на мајстор кој ќе го направи тоа брзо и професионално можеби е попаметно решение.
 

Поврзани блог статии