Како да изберете соодветен тип на стан ?

Секоја година приближно 33% од оние кои изнајмиле или можеби купиле стан се преселуваат на нова локација. Некои од нив се селат бидејќи во меѓувреме сфатиле дека избрале погрешен стан. Ако се чувствувате како да сте во погрешен стан и сакате да се преселите, важно е да го пронајдете вистинскиот тип и големина на стан врз основа на вашите потреби. Во следниот текст можете да прочитате неколку совети кои ќе ви помогнат да одредите каков стан навистина ви е потребен.

Размислете за функционалноста на станот

Кога барате стан, треба да земете во предвид многу повеќе отколку само да гледате нешто што одговара на предметите и мебелот што ги имате. За да најдете стан со вистинска големина, треба да размислите најпрво за функционалноста. На пазарот најчесто може да се најдат студија, еднособни и двособни станови - без разлика дали се работи за издавање или продавање станови. Освен функционалност, становите може да се гледаат и по квадратура. Наједноставните, студиски апартмани генерално може да се најдат во опсег од 30м2 до 80м2.

Во принцип, сите сакаме поголеми станови. Но, дали е тоа нешто што можеме да си го дозволиме? Од друга страна, не мора да значи дека поголем простор подразбира подобро, или поудобно решение. Поголем простор обично бара повисоки трошоци за греење, ладење и други комунални трошоци.

Како да го најдете идеалниот стан?

Да се ​​најде соодветен стан може да биде тешко, особено ако сакате да живеете во поголем град. Постојат многу различни типови на станови и клучно е да ги знаете разликите во големини и распоред, односно функционалноста на имотите. Со одредување на вашите реални потреби и познавање на типовите на станови, можете да заштедите време, пари и енергија додека барате стан кој одговара на вашите потреби.

Тип на стан наспроти големина: која е разликата?

Можеби сте забележале дека термините „тип“ и „големина“ се користат конкретно кога станува збор за опишување на станови. На пример, може да најдете реклама која наведува гарсоњера како големина, но полето тип на стан кажува нешто друго.

Која е поентата и како да се направи разлика помеѓу овие два поима?

Типот генерално се однесува на распоредот на станот, особено како се ориентирани собите, за што се собите и во кој дел од зградата се наоѓа станот. Големината, од друга страна, се однесува на бројот на соби и квадратурата на станот.

Видови на станови

Видот на станот го одредуваат неколку фактори, како што се положбата во зградата, дизајнот на основата, па дури и дополнителни удобности. Некои од интересните типови на станови кои можете да ги најдете се:

• Пентхаус апартмани
Пентхаусите се станбени единици лоцирани на последниот кат од зградата.

• Дуплекс апартмани
Самото име на овие имоти сугерира дека тие се всушност две станбени единици. Тие обично се една врз друга односно апартман со висина од два ката кои се поврзани со скали. Најчесто во долниот дел се сместуваат заедничките простории како дневна, кујна и трпезарија, додека во горната зона е тивок приватен дел односно спални соби.

• Кабрио станови
Иако не постои одреден распоред кога станува збор за кабриолет/флексибилен стан, ова често вклучува студио-апартмани или апартмани со една спална соба кои се доволно големи за да се „додаде“ уште една спална соба. Секако, оригиналниот проект на станот мора да биде таков што новата спална соба има и прозорец и е доволно голема за удобно да се смести дополнителен станар. Затоа, овие апартмани се идеални доколку сакате да живеете со цимер и да имате посебни спални соби.

• Големини на станови
Како што споменавме, становите се класифицираат и според нивната големина, што покрај квадратите се изразува и со бројот на соби.

• Студио апартмани
Студиото е најчестиот тип на стан во поголемите градови бидејќи е компактен и во исто време го нуди целиот неопходен простор за живеење. Во основа, овој тип на стан вклучува еден простор кој се користи како спална, кујна и дневна соба. Има само посебна врата што води до бањата. Големината на гарсоњера или гарсоњера е обично од 30м2 до 60м2. За поголемите градови, помалите станови се норма, бидејќи просторот се смета за луксуз. Кога станува збор за толку мали квадратури и комбинирани простори, треба да бидете исклучително креативни при уредувањето на станот.

Поврзани блог статии