Сѐ што треба да знаете за изолацијата

Дали некогаш сте се запрашале какви придобивки носи изолацијата?
Одговорот на ова прашање во повеќето случаи е: „Да се ​​намалат трошоците за греење“.

Дали е тоа навистина единствената причина?
Не, има многу повеќе причини.

• Заштеда

Како што веќе спомнавме, заштедата е една од главните причини зошто е важна изолацијата. Заштеда не се бележи само на енергија за греење. Всушност енергијата за ладење на зградите е таа што може значително да се намали во летниот период, бидејќи добро изолираните згради се загреваат од сончевите зраци многу побавно.

• Мудра инвестиција

Сегашните околности на пазарот бараат голема претпазливост во инвестициите. Една од ретките инвестиции со гарантиран долгорочен поврат е квалитетна изолација.

• Бучава

За сите конструкции е точно дека тие мора да бидат соодветно изолирани, не само термички туку и акустички. Звучната изолација е особено важна кај преградните ѕидови и во подните конструкции. Звукот може да патува низ зградите на неколку начини.

Во случај на подови, зборуваме за звукот на ударот. Ударниот звук е предизвикан од различни удари на подот, дури и од одење. Во случај на лоша звучна изолација на структурата на подот, прекумерниот звук на удар се пренесува механички и особено го слушаат луѓето во долните области, а може да се слушне низ целата зграда. Фиброзната структура на минералната изолација многу добро ја намалува бучавата и ударниот звук.

• Околината

Со доволна и правилна изолација на зградите, можеме да заштедиме големи количини на енергија и значително да придонесеме за зачувување на животната средина во глобална смисла. Изолацијата на обвивката на зградата, како што веќе беше споменато, може да помогне да се намали потрошувачката на енергија за греење или ладење на половина. Со изолација на зградите активно се грижиме за животната средина и го намалуваме нејзиното загадување.

• Безбедност

Кога зборуваме за безбедноста на домувањето во зградата, мислиме на многу широк опсег на „безбедносни мерки“. Во овој момент, ќе се ограничиме на безбедноста на градежните конструкции во однос на безбедноста од пожари.

Бројни неконтролирани процеси испуштаат цела низа високотоксични гасови во атмосферата. Со познавање на статистиката и катастрофалните последици од пожарите, ние во Компанија Велкоски сѐ повеќе сме наклонети кон употреба на незапаливи изолациски материјали кои не промовираат ширење на пожарите, а со тоа драстично се намалуваат последиците од пожарите и овозможуваат безбедна евакуација на станарите.
 

Поврзани блог статии